Київ, Україна

Новини галузі

Industry 4.0 та кібербезпека: як зловмисники можуть хакнути виробниче підприємство

Industry 4.0

Компанія Trend Micro опублікувала результати дослідження Threats and Consequences: A Security Analysis of Smart Manufacturing Systems, присвяченого атакам на промислові об'єкти. У ньому описується, як сучасні хакери можуть використовувати нестандартні моделі атак, щоб виводити з ладу «розумне» обладнання на виробництві.

Для роботи над цим дослідженням фахівці Trend Micro об'єднали зусилля з Міланським політехнічним університетом (Politecnico di Milano), який надав свою лабораторію Industry 4.0 з реальним виробничим обладнанням від лідерів галузі. На прикладі цього обладнання було продемонстровано те, як кіберзлочинці можуть використовувати уразливості в об'єктах промислового інтернету речей у своїх цілях, наприклад, для промислового шпигунства або отримання фінансової вигоди.

У ключових об'єктах «розумного» виробництва в основному використовуються пропрієтарні системи, але за своєю обчислювальною потужністю вони цілком порівнянні з традиційним ІТ-обладнанням. Це означає, що можливості таких систем у багато разів перевищують необхідні для виконання цілей, для яких вони були розгорнуті, і зловмисники можуть використати ці «зайві» потужності собі на користь. Хоча в таких системах найчастіше використовуються пропрієтарні мови, вони, як і у випадку з атаками на ІТ-системи, можуть застосовуватися для введення шкідливого коду, отримання доступу до інших об'єктів мережі або крадіжки конфіденційної інформації без ризику виявлення.

«Розумні» виробничі системи спочатку проєктуються і розгортаються як ізольовані об'єкти, але ця ізоляція руйнується в міру зростання взаємодії між інформаційними та операційними технологіями у виробництві. Такі системи, як наслідок, майже позбавлені механізмів для боротьби зі шкідливим ПЗ і проведення перевірок цілісності.

До числа систем і обладнання, вразливих для злому, відносяться, наприклад, системи управління виробництвом (MES), інтерфейси «людина-машина» (HMI) і кастомні об'єкти промислового інтернету речей. Вони є слабкою ланкою в системі безпеки виробничого об'єкта, яке хакери можуть використовувати, щоб пошкодити товари, викликати несправності обладнання або внести зміни в робочі процеси, що призведе до випуску бракованої продукції.

У дослідженні пропонуються комплексні заходи для захисту від атак і зниження їх негативного впливу, включаючи:

  • глибоку інспекцію пакетів, яка підтримує протоколи операційних технологій і здатна виявити аномальні пакети даних на рівні мережі;
  • регулярні перевірки цілісності, які допоможуть виявити змінені хакерами компоненти програмного забезпечення на кінцевих пристроях;
  • використання підпису виконуваного коду в пристроях промислового інтернету речей, включаючи залежні об'єкти й ПЗ, наприклад, бібліотеки від сторонніх виробників;
  • аналіз ризиків, який зачіпає не тільки фізичну безпеку виробництва, але і софту для його автоматизації;
  • ланцюжки сертифікатів для всіх даних і програмного забезпечення в «розумних» виробничих середовищах;
  • застосування інструментів для виявлення і розпізнавання вразливостей / «програмних закладок» в складному виробничому обладнанні;
  • застосування «пісочниць» і поділ привілеїв для ПЗ промислового обладнання.

Детальніше — у блозі компанії Softline

Intecracy Group

  • Перегляди: 1669

Контакти

Image
Адреса:
м. Вишневе, вул. Козацька, 6, оф. 2
Тел.: +38 044 323 00 80
Email: info@softline.kiev.ua

Про нас

Softline-it займається комплексним ІТ-обслуговування бізнес-центрів, надаючи клієнтам професійні послуги з системної інтеграції, постачанні телекомунікаційного обладнання та бізнес-систем.